Dyner, Guide til valg af dyne, Søvn

Skal jeg vælge en Økologisk dundyne?

Der er mange valg at træffe i forbindelse med køb af ny dundyne og om de skal være økologiske er ikke nødvendigvis det første og vigtigste valg.

Det kommer i høj grad an på kvaliteten af dynerne og producenten. Hvis dynerne er produceret i Kina, er der med stor sandsynlighed ikke tænkt meget på dyrevelfærd, allergi eller miljø og hvis nogen skriver at sådanne dundyner er økologiske er det med 100% sikkerhed løgn.

Hvis dynerne er produceret i Europa, kan de med de rette mærkninger være kvalitetsmæssigt i orden og leve op til almindelige krav om bæredygtighed og i første omgang skal du stole 100% på producenten og forhandleren inden du vælger hvilke faktorer du lægger til grund for dit køb.

 

Koster en økologisk dundyne 3 dobbelt?

Det er usædvanligt sjældent at finde økologiske dundyner og hvis de findes, så er prisen med sikkerhed 3 gange så højt som normalt. Nogle få producenter leverer udenlandske dyner, som de påstår er økologiske, men vi stiller stor spørgsmålstegn ved rigtigheden af dette.

Jeg håber at det på et tidspunkt bliver almindeligt med produktion af økologiske dyner, men forudsætningen for dette er at der bliver spist flere økologiske gæs og ænder, da dunene i dyner er et restprodukt af slagteindustrien.

I dagens Danmark vælger ca. 25% fjerkræ i køledisken ud fra pris, dernæst om produktet er Dansk og om anden eller gåsen er opdrættet under ordentlige forhold.

Så længe kun 5% danskere vælger fjerkræ ud fra parameteret om det er økologisk, så giver det ingen mening at vælge økologiske dundyner…. Så mit bedste råd er at man som forbruger starter med at spise økologisk fjerkræ, og når tilstrækkelig mange gør det, vil der naturligt komme et sortiment af kontrollerede økologiske dyner til en fornuftig prissætning.

Her er 5 forhold som vi mener er vigtige er overholdt inden man tager stilling til om man skal vælge en økologisk dundyne. Hvis ikke ALLE disse forhold er overholdt i en økologisk dyne, så anbefaler vi at men køber en dundyne, som overholder disse krav og i stedet nøjes med at spise økologisk fjerkræ.

 

5 ufravigelige forhold, inden man vælger økologisk

Hvis du køber en dundyne som lever op til disse 5 forhold kan du sove sundt og med god samvittighed. Hvis du køber en dundyne som overholder disse 5 punkter, og samtidigt er økologisk, og hvis du altid spiser økologisk, så kan du ikke gøre mere for din sundhed, miljøet og din samvittighed.

  1. Dun fra Europa og dundyne produceret i Danmark.
  2. Oeko-tex 100, klasse 1 certificering.
  3. Sporring af dunene fra landmand til slagteri til dyne producent.
  4. NoMite og DownAfresh certificering.
  5. Høj kvalitet af betræk, fyld og syning, så dundynen kan bruges i en lang årrække.

Se sortimentet hos Ringsted Dun eller tjek hvor du køber dundyner kan overholde se vigtigste forhold uden dog at være økologiske. Sortiment af bæredygtige dundyner.

 

 

Vi har arbejdet med boligtekstiler og dyner de sidste 20 år, og ønsker med denne site at dele vores viden og erfaringer.