Dyne test – Danske dundyner

I vores dyne test har vi udvalgt dyner, som alle er produceret i Danmark. Vi har udelukkende valgt dansk producerede dyner i testen. De er typisk er lige så billige, som de udenlandske, men er en betydelig bedre kvalitet. I vores dyne test er alle dynerne vurderet ud fra, konstruktion, kvalitet, brugs egenskaber, holdbarhed, certifikater, etik og pris. Vi bruger vores mangeårige erfaring til at beskrive de testede dyner og giver vores anbefalinger til valg af dyne. Alle dyner i denne test kan købes online.

Lille pige med svovlstikkerne (Testvinder)

Lille pige med svovlstikkerne er en helt igennem fantastisk dyne. Denne dyne er produceret hos Ringsted Dun og man kan derfor være sikker på, at det er højeste kvalitet. Dynen er en lun helårsdyne og vil passe til de flestes varmebehov. Derudover har “den lille pige med svovlstikkerne” dynen et fint bomuldssatin betræk og er fyldt med fine gåsedun bæreevne 12. Selvom denne dyne har en pris som ligger i toppen af skalaen for hvad vi syntes er rimelig, har den så mange værdifulde egenskaber som ikke kan gøre den til andet end vores dyne test vinder.

Varm dyne – Lille pige med svovlstikkerne fås også i en varm model, med de samme gode egenskaber. Men køber du den varme model, skal du være sikker på, at den opfylder dit varmebehov og ikke bliver for varm. Hvis du skal vælge den varme model, vil du som person være meget kuldskær. Dette er en af de varmeste dyner fra Ringsted Dun.

Moskusdunsdyne med batist betræk (Mest for pengene)

Moskusdunsdynen fra Ringsted Dun er en lun model og passer til varme behovet hos de fleste. Denne dyne er fyldt med fine moskusdun, har et ekstra fint bomuldsbatist betræk og er produceret hos danske Ringsted Dun. Det fine betræk får dynen til at føles let og luftig, samtidig med at de fine moskusdun gør dynen åndbar og giver en behagelig varme. Så længe denne dyne er på tilbud, er der ingen tvivl om at man her får mest dyne for pengene.

Dundyne fra ProSleep (Den billigste)

En dansk produceret dundyne med duntæt betræk og 5 års garanti. Denne dyne lever op til alle krav i forhold til brug, vedligeholdelse og holdbarhed. Denne dundyne fra ProSleep er den billigste “danske” dundyne på markedet og opfylder de vigtigste egenskaber i forhold til en god sovekomfort. Blandingen af 70% andedun og 30% småfjer, giver en god lun helårsdyne og vil være det perfekte køb i en lidt stram privat økonomi.

Moskusdunsdyne fra ProSleep

Fine Europæiske moskusdun i en Dansk produceret dyne. Det fineste moskusdun fyld og et godt bomuldscambric betræk. En fornuftig dyne til en virkelig billig pris, men jeg ville dog stadig vælge moskusdunsdynen med batist betræk (vinderen af mest for pengene) da den ikke er ret meget dyrere, men har et meget finere betræk.

Sommerdrøm “Classic” fra Ringsted Dun

Selvom du har en rigtig god helårsdyne, så kan ingen dyne klare varmeudsvingene over et helt år. Derfor vil jeg klart anbefale at du køber en god sommerdyne, som kunne være denne sommerdyne fra Ringsted Dun. Hvis vi lavede en dyne test kun med sommerdyner, ville de 2 sommerdyner stå side om side, da en god sommerdyne er et “must” i ethvert soveværelse.

Sommerdrøm “LUX” fra Ringsted Dun

Du kan sagtens nøjes med Sommerdrøm “classic” dynen fra Ringsted Dun, men hvis du virkelig vil forkæle dig selv, så er denne sommerdyne fra Ringsted Dun, en fantastisk dyne, som du kan bruge de næste 10 – 15 år.

Klodshans dyne fra Ringsted Dun

Disse dyner fra Ringsted Dun er til dig som har det enten for varmt eller for koldt under en almindelig lun helårsdyne. Klodshans “Sval” dyne har færre dun, hvilket lettere lader kroppen komme af med varmen. Denne dyne kan anbefales til alle som ofte har det for varmt. Denne dyne kan også bruges af personer som føler, at helårsdynen er for varm om sommeren, men en sommerdyne trods alt er for kold om sommeren. Klodshans “varm” dyne fra Ringsted Dun er meget varm, så vælg kun denne dyne hvis du er meget kuldskær. Dynen er for varm til de fleste, men hvis du virkelig ligger og fryser hver nat så kan det løses med denne dyne.

Svinedrengen fra Ringsted Dun

Svinedrengen fra Ringsted Dun fås i 3 modeller, en varm, en lun og en sval. Dette er den mest luksuøse moskusdunsdyne der findes på markedet og med box-kant, bomuldssatin betræk, ekstra fyld, 10 års garanti, så kunne dette godt have været vinderen af vores dyne test. Den eneste grund til at dette ikke er vores test vinder er at gåsedun bæreevne 12 trods alt er bedre end moskusdun bæreevne 11, men vil man lige spare lidt penge er dette et virkelig godt alternativ til vores dyne test vinder. Advarsel! Den “lune” Svinedreng dyne, passer til de flestes behov, men den varme Svinedreng dyne er meget varm og IKKE for alle.

Snedronningen fra Ringsted Dun

Hvis ikke Snedronningen fra Ringsted Dun, var så dyr, ville dette absolut være vinderen i vores dyne test. Snedronningen gåsedunsdyne er fyldt med de fineste gåsedun (bæreevne 13) og har det fineste betræk (100% egyptisk finbatistbomuld) og er produceret hos Danmarks, måske verdens dygtigste dyneproducent, som er kendt for ikke at gå på kompromis med kvaliteten på håndværk eller materialer. Hvis jeg engang får råd til det, er det sådan en dyne jeg vil sove med. Snedronningen fåes både i en sval og lun model.

dyne test

 

Konklusion på vores dyne test

Hvis man køber en dansk produceret dyne bliver man ikke snydt. Kvaliteten er i orden og ofte hænger pris og kvalitet sammen, men undersøg endelig markedet og find den dyne, som passer bedst til dit behov. Det er vigtigt, at du køber den rigtige dyne, da I skal være tæt sammen i mange år fremover. Jeg håber du har fået noget ud af vores dyne test og du finder frem til den dyne som passer bedst til dig. God fornøjelse!

28 thoughts on “Dyne test – Danske dundyner

  1. Hej Torben.
    Det er fint at kunne læse om dynernes forskellige egenskaber, MEN! jeg har et tilbagevendende problem. Nutidens dynebetræk er ofte alt for store til dyner, som er 1.35 – 200.m. Hvordan kan det være? Jeg har enten måtte sy dem ind, både i længden og bredden, eller også hen og retunere dem, når jeg ikke orkede at sy dem ind endnu engang. Der må da være andre end undertegnde, der støder ind i dette issue?? . .
    Med venlig hilsen
    Kirsten

    1. Hej Kirsten, hvad er det for en dyne som du har, der kun er 135 cm i bredden?

      Jeg har oplevet problemet med silkedyner og TempraKon varmeregulerende dyner, som begge er 135×200 cm i bredden. Jeg tror at problemet skyldes at det specielle stof, som man bruger til produktionen, kun laves på væve der er 140 cm i bredden, så med ombuk af kanterne kan dynerne kun blive 135 cm. Hvis vi taler om de billige udenlandske dyner fra supermarkederne, så er det ganske enkelt for at spare på materialerne, både fyld og stof, så dynerne kan sælges billigere.

      De fleste danske kvalitets dundyner er 140 cm i bredden og passer perfekt til sengetøjet, som er samme størrelse.

      Hvis du skal bruge en ny dyne, så tjek udvalget her.
      http://www.tekstilladen.dk/shop/dyner-140×200-5c1.html

      Mvh Torben – Dyne Ekspert

  2. Hej Torben

    Jeg har et problem med at fjerene i min dyne samler sig forneden i dynen – det er noget der er sket over tid. Dynen er pt. 7 år gammel, er inddelt i kvadratiske lommer og er en moskusdun dyne med høj bæreevne.

    Den begyndte at få problemet allerede 1-2 år efter vi havde købt dem.

    Er der nogle af de dyner du her anbefaler som ikke gør dette efter noget tid?

    Venlig hilsen

    Heidi

    1. Hej Heidi

      Tak for din henvendelse, beklager det sene svar – men bedre sent end aldrig.

      En dyne, der er syet i kvadrater har altid en lille åbning mellem kvadraterne, så dunene kan vandre rundt. Men det er ikke meningen, at de skal klumpe sig i den ene ende. Det tyder på, at åbningerne er lidt for store, hvilket kan skyldes en fabrikationsfejl eller også er der tale om forkert vedligeholdelse af dynen.

      En dyne bør rystes hver dag – gerne lidt fra alle sider. Herudover er det vigtigt at man venter mindst 1 time med at lægge et eventuelt sengetæppe over dynen, så den har mulighed for at komme af med den fugt, den har optaget fra kroppen i løbet af natten. Luft gerne din dyne regelmæssigt, dog aldrig i direkte sollys, da det kan ødelægge den naturlige lanolin i dunene. En dundyne har også godt af, at blive vasket ved 60 grader og derefter tørret i tørretumbler, gerne sammen med tennisbolde. Det er her vigtigt, at man bruger vaskemiddel uden enzymer og at man tørrer sin dyne længe, indtil den er helt tør – tager ofte 3-4 timer.

      Jeg vil i første omgang anbefale dig, at vaske dynen og tørre den godt, for at se om det kan hjælpe.

      Hjælper det ikke, er det måske tid til at købe en ny dyne. De dyner, der er anbefalet her på siden er alle af høj kvalitet og ikke mindst dansk produceret.

      Se eventuelt udvalget af dyner her:
      https://www.soveland.dk/shop/dyner-140×200-cm

      Mvh Jette

  3. Hej Jette

    Håber du kan hjælpe. Jeg har fundet tre dyner, som jeg tror er næsten identiske – bortset fra fyld-vægten, som er 660g, 690g og 770g.
    Her er jeg i tvivl om hvilken jeg skal vælge.
    https://www.soveland.dk/shop/dyner-ringsted-dun-2420p.html
    https://www.soveland.dk/shop/satin-moskusdynen-690g-4292p.html
    https://www.soveland.dk/shop/outlet-moskusdunsdyne-4373p.html

    Er der nogen betydelig forskel på disse og varmen i dem? Jeg ønsker en god helårsdyne.

    Vh Anja

    1. Hej Anja

      Jeg har lige svaret dig på en anden blog, men da der kan være andre, der er interesseret i svaret kommer det også her.

      Det er 3 rigtige gode dyner, du har valgt. Alle 3 er dansk produceret, dvs. at produktionen lever op til nogle af de strengeste krav i verden i forhold til dyrevelfærd og arbejdsforhold. Alle 3 dyner fra Ringsted Dun er med nye fine Moskusdun og en bæreevne 11. Ringsted Dun giver 10 års garanti på disse dyner. Du vil ved at vælge én af disse dyner have en rigtig god dyne de næste mange år, der helt sikkert kan holde dig varm.

      Det kan umiddelbart være svært, at se forskel på dyner, ud over som du selv skriver at vægtfylden er forskellig. Da alle 3 dyner er fra Ringsted Dun kan du være sikker på at dunene er af en rigtig god kvalitet og lever helt op til den angivne bæreevne. Herefter kan der være forskel på betrækket/våret, især i forhold til nogle af de udenlandsk producerede dyner, som desværre ofte lover mere end de kan holde. Den ene dyne har et bomuldsbastist 80/80 betræk, mens de 2 andre har et bomuldssatin betræk. Alle 3 typer betræk er rigtig fine og meget slidstærke, dog er bomuldssatin et finere betræk end bomuldsbatist.

      Den sidste af de nævnte dyner er en Outletdyne hos Soveland.dk. Dvs at det kan være et restparti, en udgået model og at man måske derfor skal være hurtig for at sikre sig den.

      Jeg håber, at du kan bruge svaret.

      Mvh Jette

  4. Mange tak Jette 🙂 Ja, det er mig begge steder – var usikker på om den anden stadig var aktiv.

    Jamen så tror jeg det bliver en af de to med Bomuldssatin i stedet for den med Bomuldsbatist, hvis det er lidt finere.

    Rigtig god dag.

  5. Hej,

    Super dejligt med test og gode forklaringer/beskrivelser af dyner – det er jo en sand jungle at finde rundt i 🙂

    Jeg står og skal vælge mellem disse 2 dyner – den ene fra Ringsted Dun (moskus), den anden fra Quilts of Denmark (gåsedun):

    Gåsedunsdyne-575gram-140x220cm-hometex (link slettet)
    https://www.tekstilladen.dk/shop/dyner-svinedrengen-lun-3449p.html

    Ønsker mig en lækker “fluffy” helårsdyne, og har læst at gåsedun er bedre kvalitet end moskus.

    Vil jeg sandsynligvis blive lige tilfreds uanset hvilken jeg vælger af disse?

    Sætter stor pris på et par kloge ord 🙂

    Mvh Helene
    Vil

    1. Hej Helene, jeg vil forsøge at gøre dette kort og præcist 🙂

      1. Jeg mener at den vigtigste forskel mellem disse dyner er dunenes oprindelses området.! Europæiske kvalitets dun fra certificerede slagterier i Europa, eller Sibiriske (samme som Kinesiske eller Russiske) dun fra producenter, hvor kvalitet og dyrevelfærd er ikke eksisterende.

      2. Europæiske Gåsedun bæreevne 12, er bedre og dyre end Europæiske moskusdun bæreevne 11, men Svinedrengen Moskusdunsdyne med box-kant og bomuldssatin betræk, er uden sammenligning, den bedste moskusdunsdyne på markedet!

      Hvis du ønsker en fyldig og “fluffy” dyne, er jeg ikke i tvivl om at du vil blive mere tilfreds med Svinedrengen fra Ringsted Dun, nu og om 5, 10 eller 15 år.

      Mvh Torben

      1. Kære Torben,

        Mange tak for udførligt svar! Det sætter jeg stor pris på!

        Er det fordi I arbejder sammen med Ringsted Dun, at du har slettet linket til et konkurrerende site? – din anbefaling virker meget kompetent, så synes det virker lidt underligt at der ligefrem er behov for at slette linket.

        Mvh Helene

        1. Hej Helene, vi ville normalt ikke slette links til forhandlere, men vi har haft meget dårlige erfaringer med netop denne forhandler, så uden at nævne forhandleren, har vi valgt at slette linket, fra vores blog.

          Mvh Torben

  6. Hej Torben

    Jeg står og vakler mellem to typer dyner fra Ringsted dun: hhv. “snedronning” og “hyrdinden og skorstensfejeren”. Dynen er til min kæreste (højde på 195 cm) som bevæger sig en del i løbet af natten og som er meget misundelig på min “fluffy” dyne.

    Jeg har to spørgsmål:

    1. Jeg kan ikke finde noget på din hjemmeside om den “hyrdinden og skorstensfejeren”. Er det en type som du kan anbefale? Og hvordan er den i forhold til snedronningen?

    2. Bæreeven på “hyrdinden og skorstensfejeren” er 11 mod snedronningens 13, er det da en fordel at vælge en varm variant, hvis man ønsker samme temperatur og komfort?

    Jeg håber på at du kan svare mig hurtigst muligt, da jeg skal have dynen specialfremstillet.

    Med venlig hilsen

    Amalie

    1. Hej Amalie

      Tak for din henvendelse.

      Hyrdinden og skorstensfejeren er en speciel dyne, der er syet i en body shape facon, der gør at den falder perfekt omkring kroppen. Dynen er en blanding af Moskusdun og Edderdun. Der er 9% Edderdun i dynen, der sammen med moskusdun udgør fyldet i midten af dynen. I de yderste felter er det Moskusdun. Moskusdun har en bæreevne på 11, mens Edderdun er meget lette og har en helt utrolig god isoleringsevne og den højeste bæreevne dun kan have. Dynen har derfor heller ikke så meget fyldvægt i gram som andre dyner, men isolerer ligeså godt.

      Snedronningen er en gåsedunsdyne af den mest eksklusive slags. Der er her tale om Gåsedun af en speciel god kvalitet. De har været igennem en ekstra sortering, så kun de allerfineste dun med en bæreevne på 13, er brugt i denne dyne. Du får her uden tvivl den bedste gåsedunsdyne på markedet. Du vil også her opleve en forholdsvis let dyne pga. de fine dun med høj bæreevne, men igen med ligeså god isoleringsevne.

      Begge dyner har et meget fint betræk af finbatist bomuld 110/110, med super soft finish. Hyrdinden har en fyldvægt på 430 gram for en Lun helårsdyne 140×220 cm. mens Snedronningen har en fyldvægt på 550 gram for en lun helårsdyne 140×220 cm. Så på trods af forskellen i fyldvægt er dynerne lige varme og begge to lette og luftige.

      Begge dyner forhandles her i ekstra længde 220 cm. http://www.soveland.dk/Hyrdinden & http://www.soveland.dk/snedronningen

      God fornøjelse med dynekøbet

      Mvh Jette

  7. Jeg ønsker en dyne, som er varm, er meget kuldeskær, som er min 200×220 cm, som er til at betale, helst ikke over kr 2.500 og meget gerne allergivenlig.
    Hvad kan du anbefale ? Og er silke lige så godt som dun ?
    Pt. Har jeg en moskusdundyne, og ligger med uldtæppe ovenpå, for at holde varmen.

    1. Hej Lotte, tak for din henvendelse

      Jeg vil helt klart anbefale en dundyne i kategorien Varm helårsdyne. Hvis prisen skal være omkring de 2500 er det nok Moskusdun, du skal vælge. Vælger du en Moskusdyne, bæreevne 11 i kategorien Varm, så får du en virkelig varm dyne, der dog også giver kroppen mulighed for at ånde. Dundyner fra f.eks. Ringsted Dun er i dag alle NOMITE certificeret, hvilket betyder at våret er så tætvævet, at der ikke kan trænge husstøvmider ind i dunene. Dynerne kan ligeledes vaskes ved 60 grader.

      Jeg vil anbefale en Klodshans i den varme udgave – se f.eks. dynen her i størrelsen 200×220 cm http://www.soveland.dk/klodshans

      Mvh. Jette

  8. Hej
    Jeg ønsker en meget fluffy/fyldig men blød dyne der bliver ved med at være det. Prisen er ikke så vigtig. Jeg har prøvet temprakon dyner men er ikke tilfreds med fyldigheden. Jeg tror jeg for “krammet” mine dyner for flade for hurtigt. Hvad vil du anbefale?

    1. Hej Eva, tak for din henvendelse.

      Jeg vil anbefale, dig at købe en dyne med en højere bæreevne end der er i dynerne fra Temprakon. Hvis du vælger en dyne fra Ringsted Dun med enten Moskusdun eller Gåsedun vil dynen have en bæreevne på 11 eller 12 og der vil derfor automatisk være mere luft mellem dunene i dynen, hvilket giver en fluffy dyne. Du skriver ikke hvilken varmeklasse din dyne fra Temprakon har, så afhængig af om du ønsker en varm helårsdyne eller en lun helårsdyne, vil fyldvægten også spille ind. Jeg vil anbefale en af de to nedenstående dyner, afhængig af, om du ønsker moskusdun eller gåsedun. Begge dyner har et rigtig fint blødt betræk og et fyld, der gør dynen fluffy.

      http://www.soveland.dk/svinedrengen

      http://www.soveland/lillepigemedsvovlstikkerne

      God fornøjelse med din nye dyne.

      Mvh. Jette

    1. Hej Belinda.

      Jeg vil helt klart anbefale en dyne med fyld af moskusdun, bæreevne 11. Her vil du ved en lun helårsdyne få en fyldvægt på ca. 600 gram og derved opnå en “fluffy” fornemmelse. Du kan selvfølgelig også overveje en gåsedunsdyne, bæreevne 12, men her vil fyldvægten være mindre, da dunene isolerer mere og dynen vil derfor virke lidt tyndere. Du skriver ikke noget om, hvor varmt eller koldt du føler det om natten, men langt de fleste sover bedst med en lun helårsdyne.

      Se f.eks. det store udvalg af moskusdyner her hos http://www.tekstilladen.dk/moskusdyner

      God dynejagt 🙂

  9. Hej Torben,
    Jeg har set på tre forskellige dyner fra Ringsted Dun. Jeg er dog ret meget i tvivl om, hvorvidt jeg skal vælge en sval eller lun model. Jeg bor i en gammel lejlighed med elvarme, så dynen må gerne være “lun”, men uden at jeg får det for varmt selvfølgelig. Og snart kommer der en baby også ;.) Hvordan anbefaler du at vælge mellem sval og lun? Og er der en af de tre, du særligt vil anbefale?

    De tre dyner er hhv:
    “Luksus moskusdyne” (600 g): https://www.kobdyner.dk/shop/luksus-moskusdyne-ringsted-2120p.html
    “Svinedrengen” (650 g): https://www.kobdyner.dk/shop/dyner-svinedrengen-lun-3564p.html
    “Klodshans” (650 g): https://www.kobdyner.dk/shop/klodshans-lun-dyne-3548p.html

    På forhånd mange tak for svar!
    Mvh. Nille

    1. Hej Nille, tak for dit spørgsmål.

      En sval helårsdyne vil jeg kun anbefale hvis du generelt har det meget varmt om natten, sover i et varmt rum eller sover 2 under en dobbeltdyne, hvor den ene af jer har det varmt. Ud fra din beskrivelse vil jeg anbefale dig en lun helårsdyne med en bæreevne på min 11. Jo højere bæreevne, jo finere dun, jo bedre isolerer de samtidig med af kroppen kan komme af med overskydende varme.

      De 3 dyner, du har kig på, er alle meget fine dyner med fyld af Moskusdun, bæreevne 11. De er også alle dansk produceret, så alle certificeringer er helt i orden. Forskellen på de 3 dyner er udover, at den ene har 50 gram mindre fyldvægt (hvilket ikke betyder det helt store) betrækket på dynerne. Det billigste betræk er et bomuldscambric betræk, som det der er på Klodshans, dernæst kommer bomuldsbatist, som på Luksus Moskusdynen og det fineste er bomuldssatin. Jo finere betræk, jo blødere og mere smidig er dynen.

      Af disse 3 dyner får du heltklart mest for pengene ved luksus moskusdynen. https://www.kobdyner.dk/shop/luksus-moskusdyne-ringsted-2120p.html

      God fornøjelse med din nye dyne.

      Mvh. Jette

    1. Hej Susanne, tak for din henvendelse.

      Det er ikke en dansk produceret dyne. Den indeholder også kun 90% gåsedun og derfor er bæreevnen også kun 11. Normalt indeholder gåsedunsdyner 100% gåsedun for at opnå den høje bæreevne på 12 eller 13. Derudover måler dynen også kun 135 cm i bredden og ikke 140, som er standardmål på sengetøj. Kig eventuelt forbi på denne side, hvor dundynerne alle er dansk producerede http://www.soveland.dk/dyner

      Mvh. Jette

    1. Hej Kim, Tak for dit spørgsmål.

      Ingen tvivl herfra – Snedronningen er den bedste dyne med betræk af egyptisk finbatist. Jeg ved hvordan de omhyggeligt sorterer dunene hos Ringsted Dun, så de fineste dun med en bæreevne på 13 bliver sorteret fra til netop denne dyne.

      Du finder den bl.a her til en god pris. http://www.tekstilladen.dk/snedronningen

      God dynejagt.

  10. Hej
    Vi forsøger at vælge mellem Svinedrengen eller Pigen med svovlstikkerne, begge i lun helårsdyne og str. 240×220 cm.

    Problemet består i hvilken dyne, der giver den lækreste fluffy, hoteldyne følelse?

    1. Hej Helle, tak for din henvendelse.

      Svinedrengen er med Moskusdun og Lille pige er med gåsedun. Begge dyner er nogle virkelig lækre dyner, der har den lækre fluffy fylde. Svinedrengen har en højere vægtfylde, da moskusdun har en lavere bæreevne og der derfor skal flere dun til at give samme isoleringsevne. Gåsedun er de fineste dun, der både er lettere, isolerer bedre og gør at kroppen nemmere kan komme af med overskydende varme. I finder gode tilbud på begge dyner her

      Mvh Jette

      Mvh Jette

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.