Hovedpude guide

Hovedpude guide – vælg de rigtige hovedpuder

Det kan være rigtigt svært at finde den helt rigtige hovedpude, men med lidt hjælp håber jeg at vi kan guide dig.

Du skal gøre dig nogle overvejelser, inden du vælger hovedpude. Om du sover på ryggen, på siden eller på maven. Alt efter hvordan du sover, kan den bedste hovedpude til dig, kun vælges af dig. Valg af den rigtige hovedpuder er den vigtigste faktor for en god nattesøvn.

Vores bedste råd

Du skal tage udgangspunkt i den pude som du bruger nu, og forsøge at få de egenskaber i den nye pude som du mangler i den gamle.

Valg af den rigtige hovedpude

Vi har her lavet en guide, som kan hjælpe dig med at vælge den rigtige hovedpude, ud fra hvilke af de 3 sovestillinger, du benytter.

Sover du på maven

Når du sover på maven, kan du give rygsøjlen et knæk bagover, som kan give dig problemer på længere sigt. Det overbelaster både led og muskler, derfor skal du prøve at vænne dig af med det. Den sovestilling som ofte er nemmest at ændre til (for folk som sover på maven), vil være at sove på siden.

Folk som sover på maven skal kigge efter en blød hovedpude, med et lavt indhold af dun, så du ikke ligger og strækker halsen om natten.

Kort sagt en lav hovedpude.

Sover du på ryggen

Sover du på ryggen, har du ligeledes brug for en lav og blød hovedpude, der støtter dig godt i nakken. Hovedpuden skal udfylde hullet mellem dit hoved og madrassen, så nakken beholder sin naturlige krumning. En hovedpude kan formes, så den støtter korrekt. Men vil den ikke holde faconen natten igennem, kan alternativet være af vælge en hovedpude af ergonomisk skum, da den holder sin form.

Kort sagt en lav hovedpude evt. med ergonomisk skum.

Sover du på siden

Sover du på siden, skal du kigge efter en lidt højere hovedpude, som er lidt mere fast, end de 2 andre sovestillinger. Dette er for at give nakken/halsen optimal støtte, og undgå slidbøjning af nakken. Puden skal udfylde det hul, der er mellem dit hoved og madrassen, og den bør støtte mest under nakken, ikke under skulderen. Din rygsøjle skal ligge i sin naturlige stilling.

Højden på puden afhænger til dels af din skulderbredde. Jo mere bredskuldret, jo højere pude anbefaler vi.

Kølende hovedpude

Hvis du ofte har det varmt når du sover, kan du vælge en pude med et temperatur regulerende betræk, som findes på puder fra TempraKon eller Breeze fra Ringsted Dun.

Bæreevne i hovedpuder

Når du vælger en hovedpude, skal bæreevnen ikke være så høj, som den skal være i dyner. Fjer er mere faste end dun, og derfor giver en mere optimal støtte til nakken. Det er modsat, når du skal vælge dyne. Her skal du kigge efter en så høj dun procent som mulig, det er et udtryk for dynens egenskaber, læs evt. mere herom under dynerne.

Jeg mener bæreevne 8 er den ideelle dunblanding til hovedpuder. Dunblandingen kan dog kombineres således at der for eksempel i en 3-kamre pude er bæreevne 6 – 7 i det inderste kammer og bæreevne 9 i de yderste kamre.

Puder til mænd, kvinder og børn

Mænd har ofte bredere skuldre end kvinder og kropsbygningen er forskelligt. Derfor vil mænd ofte skulle bruge en højere pude end kvinder. Børn skal altid have så lav en pude som muligt, da en høj pude kan skade nakken på sigt.

Hovedpude med skum

Hovedpuder med skum findes i mange forskellige udformninger og med meget forskelligt fyld. Når du vælger en skum hovedpude gælder de samme regler, som ved valg af dun hovedpuder. Du skal se på højde af puden og hvor hård puden er.

Der findes 2 typer skumpuder, den ene er udformet så du kan vende dig på puden og den anden er tilpasset så den passer bedst til en unik soveposition. Det er vigtigt at du ikke vælger en pude som fastlåser din soveposition hvis du har tendens til at bevæge dig under søvnen.

Vedligeholdelse af puder

Du kan typisk vaske din dunpude, men det vigtigste er at du lige ”puffer” den op efter en god nats søvn, så den kan komme af med varme og sved så hurtigt som muligt. Du må ikke banke din pude, det kan betrækket ikke holde til og dunene vil derfor forsvinde ud gennem betrækket.

En god dundyne kan sagtens holde 10 – 15 år, med den rette vedligeholdelse. Men en pude bliver behandlet meget hårdere fra hovedets tryk og din behandling, derfor skal den skiftes ud ca. hver anden år.

God fornøjelse!