Sengetøj guide

Sengetøj guide – bliv klogere på sengetøj

Udvalget af sengetøj er stort og det kan være svært at finde den gode kvalitet, til en ordentlig pris.

Ved du for eksempel hvilket af disse mærker, som leverer en god ensartet kvalitet hver gang og hvilke mærker der mister farve, krøller, krymper, går op i syningen, eller er fyldt med farlige kemikalier?

Night & day – Nordisk Tekstil dynebetræk – Zelection sengelinned – Mette Ditmer – Sødahl sengetøj – JUNA sengetøj – Essenza sengelinned – Tom Tailor linned – Kronborg linned – Gartex – Luna Denmark linned – Nordic Home sengesæt – Hay Linned – Susanne Schjerning – MAISON Sengetøj – Marie Sohl sengetøj – Nordic Star sengelinned.

Valg af sengetøj

Rigtig mange har svært ved at vælge det rigtige sengetøj. I det efterfølgende afsnit har vi forsøgt at hjælpe dig med at vælge det sengetøj, som passer bedst til dig. Generelt kan man sige at jo finere og tyndere garner, og tættere de er vævet, jo bedre er kvaliteten at sengetøjet.

Vævninger og kvalitet

De fleste ved godt at man skal vælge sengetøj i 100% bomuld, men det er ikke alle som ved at vævningen har stor betydning for kvaliteten af sengetøjet. Den enkelte vævning er mest velegnet til forskellige tråd tykkelser, så det er i høj grad vævningen der afgør kvaliteten.

Bomuldssatin

Bomuldssatin er en af de mest eksklusive typer af sengetøj på markedet, vævet af de tyndeste merceriserede garner, og tætvævet. Det giver det glatte og rigtigt bløde sengetøj. Det får det sengetøjet til at fremstå let skinnende. Bomuldssatin sengetøj er vævet at bomuldstråde og må ikke forveksles med polyester-satin, som er frygteligt at sove med.

Jaquard vævet

Jaquard er nok den mest eksklusive type af sengetøj på markedet, Når kun det bedste er godt nok. Modsat almindeligt sengetøj er mønstret på jaquard vævet ind i stoffet, hvor det på almindeligt sengetøj er printet på. Jaquard sengetøj føles rigtigt blødt og lækkert.

Lærredsvævet

Er det mest almindelige og mest solgte sengetøj i Europa, 100% bomuld, fremstillet af tynde og tæt vævede garner. Lærredsvævet sengetøj er det mest slidstærke på markedet, lavet med vævning som holder i rigtig lang tid.

Flonel

Flonel sengetøj bliver der ikke solgt ret meget af længere. Det er et dejligt blødt sengetøj, som er fremstillet af let opkradset bomuldsstof, som giver et rigtigt lunt sengetøj. Flonel sengetøj er ikke så slidstærk, som andre glatte kvaliteter. Flonel laves typisk af den dårligste kvalitets bomuld, da en del af processen er at opkradse overfladen på sengetøjet og dermed er den underliggende kvalitet ikke så vigtig for det endelige produkt.

Krepp – bæk og bølge

Dette sengetøj skal ikke stryges da det skal se krøllet ud når det er taget i brug. Der findes hovedsageligt 2 typer Krepp, det kemisk kreppede og det vævnings kreppede. Kemisk krepp laves ved at give sengetøjet en kemisk behandling så det krymper i striber af ca 1 cm tykkelse over hele overfladen. Denne form for krepp er det mest almindelige og langt det billigste. Den anden form er vævet krepp, hvor halvdelen af sengetøjet er vævet anderledes i 1 cm brede striber og dermed krymper ved vask og giver den kreppede overflade. Jeg mener kun der er Høie of Scandinavia som stadig producere dette sengetøj, som absolut er at foretrække hvis man ønsker krepp sengetøj.

Mærkninger på sengesæt

Vælg sengelinned som er Øko-tex 100 certificeret, det sikre dig mod skadelige kemikalier. Sengetøjet skal selvfølgelig kunne klare vask ved 60 grader og tørretumbler. Hvis der er skrevet Treadcount på sengetøjet, må denne meget gerne være over 200 TC (alt bomuldssatin og jacquard er over 200 TC)

Se vores test af Luna Denmark sengetøjet, som overholder alle krav til kvalitet og godkendelser.

 

God fornøjelse!